Friday, January 23, 2015

NAK KERJA? USAHA!!!

SINCE graduated last year NOVEMBER 2014, its been a wild start for me to get a job... Macamana sengsaranya mencari tempat intern like before... Lebih kurang camtulah my situation currently.

Internship Application Nightmare X_X



The slightest difference is just every day, every week, every month I've got  lots of JOB INTERVIEW, and almost half of them didn't gimme any responds SUKA KE, TAK SUKA KE? TERIMA KE, TAK TERIMA KE?
I Dunno, Sometimes aku dah syookkk gila dgn company tu... company tu plak tak syok kat aku, 
kalo jadi camni = TAKDE JODOH UTK BERSAMA lah jawabnyer

Sehingga ke saat entry ini dikarang, I'm still searching over and over again... 
Ada dua 3 company yang dah nak confirm, but transportation problem is one of the worst dilemma yang akan menghantui especially untuk freshgrad yang tade keta cam I huwaaaa :(

Howeverrrrrrr.... this won't banish my persistence... SALAH bila orang cakap 
SUSAH NAK CARI KERJA SEKARANG...
trust me, KERJA ITU ADA... MEMANG ADA..
cuma diri sendiri je yang memilih, or mmg btl2 malang bila ramai yang fight utk that 1 post. (unless u do well)

Paling simple, register Jobstreet mula2 skali... meanwhile u still need to ushar2 company yang u nak and applied through their official employment page or isi borang manual...
kekalau AL-RAJINNN sangat... WALK IN~! 
Ini adalah tips untuk sape2 yang nak usaha sendiri cari kerja without without others recommendation...
The last option, bole try EMPLOYMENT AGENCY lagiiii senanggg....

Makin hari makin ramai yang grad. and the competitions are no joking, BUT what makes you different from others is YOUR EFFORT AND ALWAYS BE HONEST... 




No comments:

Post a Comment