Friday, January 17, 2014

Demon Denggi Attact Bapak

One day before my last examination paper on 15 January 2014 - Wednesday..
I called mak.. bertanya khabar and nak gtaw yang I got a plan nak ajak kengkawan konvoi ramai2 datang umah... kekonon na wat suprise kat mak...
but her voice seems not cheer much.. so, I could smell that something is going on...
So, I asked her "mak kat mane ni?? dengan sape?? mak ok ke ni??"
Then dengan ragu2nya mak pn jawab..
"Mak ada dengan bapak.. kat hospital...mak ok je kamu ta payah risau"
I asked again.. " laa nape kat hospital? sape yang sakit??"
Mak jawab " Bila kamu exam?? ta payah risau2 k.. bapak yang sakit, kne DENGGI"
Pastu mak pass hpon kat my bro then he said " eh nisa, ble paper? ooo esok last eh?? kalo camtu slagi ko ta dapat 4 flat ko jangan balik...! hahahaha"

Well I guess that ble dorg bleh joking around mgkin bapak ok2 je... then I ended the call...

Mase tu ade perasaan risau but still undercontrol~
Suddenly I got a call from my dongseng Balqis... Her voice is super sad and she said " Kak nisa ko dah abes exam ke? I jawab belom esok last why?? hmm xde paper la... she thought that I don't know...
Then I straight away tanye... " ko ta tengok bapak ke kat hospital?" then, she shocked " Eh ko da tau ke?? ko da cakap dengan bapak ke sa?? bapak lain macam.. lemah giler... aku risau, nanti kalo ko call.. ko cakap la dengan bapak.."

Her call make the thunder slam at my heart, seriously I got crazy goosebumps and worried..

I cried..cried..and cried.. while flash backing on when is my last day meeting bapak.. and what did I do.. I didn't feel that it is quite enough...I feel very lacking and mmg aku ta buat yang terbaik for him..

Esok nak exam.. malam ni mcam orang gile risau...

This is my first time ever, bapak sakit and masuk wad...
He is very strong men, ble sakit.. ade je akar2 kayu, ubat2 farmasi, and many other methods of treatment yang dye akan buat and cari sndiri yang bleh cure the sickness..
Bukan utk dye je.. kalo kat rumah tu sape2 yang sakit mmg dye lah pakau2 yang akan mgubati kami...

But then, when he is warded mmg rase akward and ta pernah lagi mengalami keadaan cam ni...

I guess mgkin orang lain nmpak common becoz umor bapak dah almost 6+ kan.. 
So, mmg patutla msuk hospital.. but not for me... Its really different.
Aku berdoaaaa jer.. plus kwan2 terdekat and kat fb pn banyak doakan.. THANK YOU SO MUCH~

Aku taleh concentrate.. but still I force  myself to give damned last effort for the last paper...

Mase exam.. I feel nothing but worrisome~
Alhamdulillah the question was not too challenging~ ceehhh yakin benor!
Padahal mmg da tade mase nak fikir tntang susah ke senang..

Malam tu planning nak balik.. but FBY blek kerja, letih and tertidor.. so, ta jd..

So, just bertanya khabar melalui phone jelar.. mak cakap still tak stabil and da tukar wad..

On 16 January 2014 - Thursday, FBY called me and said that he will picked me up but together with his family... Ommo~

I really can't imagine what was going to be happen today...
Well orang nak melawat my bapak, takkan ta bleh plak, of course u are welcome :)

But still it was my first time seeing his mom.. it was really tense, from choosing my cloths pn da gelabah, jmpe lagi la gelabah, and saying goodbye pn nerbes lagi...

I want to show that I am a good candidates for his son lar..
But I guess the timing wasn't good enough... I supposed to be worried bout my dad..
So, mmg I am doing so - so - jer... and I feel really sorry for that..

However, ble da jmpe bapak, I felt very dissapointed, mmg bapak lemah.. and hati ni jadi sayu sangat..

I cried again in front of all tetamu kehormat... erghhh~ plan not to do so! Malu dpan FBY and his family... tapi I love my bapak.. mmg taleh tahan...
Bapak pn sedih ble tengok aku menangis, he said " tak pa lah kalo dah di catatkan Allah bapak terpaksa pergi masa ni, Bapak kena jugak pergi" then a tiny wet dropped at the end curve of his eyes...




PERGHHH..bapak ta pernah nangis...

It was so syahdu... I can't stop crying, and mak also hug and tenangkan aku...
Ble dah reda skit aku cakap " bapak kan kuat, esok2 kluar la dari hospital, xpe"
Aku nak spent masa lebih skit dengan bapak.. so, FBY, mak and his family blek dlu..

Sambil2 menunggu Balqis yang akan sampai dgn sup ketam and estrak daun betik..

Aku pn borak macam2 dengan bapak... pastu aku teman bapak makan...
Seronok tengok bapak makan... walaupun dye kate xde selera and before this aboman pn cakap yang he reluctant to eat his prev. meals... tp depan aku dye tros makan.... hihi rse lega sangat...

Pak Cik kat sebelah katil bapak tu pn aku ajak beborak... dye cakap mmg sekarang tga musim denggi sampai HTAR tu pn ta ckup katil....terkejut aku... Pacik tu rajin plak beborak...

he was very kind... duk kat Shah Alam.
Family dye pn datang gak... Bapak and dye lbih kurang je kejap nak makan kejap tanak..
Katenya sebab virus denggi tu unexpected bcoz dye serang imune and blood system... 
So, kdg2 dorg rse ta larat sangat... kdg2 rse sedang2 je..
Aku tengok tangan dye lebam terok.. sebab mmg sehari 2/3 kali kne ambil darah... 
Huuuu cian dorang... HATE YOU DENGGI..~!

Sebelum balik tu, ramai siblings and relatives datang, Along, his wife, anak2 and family mertua and family adik ipar, my cousin and wife, Aboman and wife, and my sis Balqis...

Penuh bilik tu datang melawat bapak je... hihi terharu rsenyer~!
Indeed my dad is a good man... Smoga Allah beri yang terbaik utknya... 

My dad still at the hospital, and I will never stop praying and hoping for him to be healthy..

Dear readers of this entry, 
Please.. doakan bapak cepat sembuh... Smoga Allah membantu anda juga di kala anda memerlukan...
Forever I love you BAPAK :(





2 comments:

  1. semoga bapak unisa nicca cepat2 sembuh kay...amin

    ReplyDelete
  2. @annajingga
    Thank you so much ya... bapak da sembuh alhamdulillah~

    ReplyDelete